Számlázási szabályok

Kedves Partnereink!

 

Többszöri határidő módosítás következtében 2018. július 1-től (most már vélhetően tényleg) bevezetésre kerül az ún. „online számlaadat szolgáltatási kötelezettség”.

 

Ekkortól az áfa-alanyok kötelesek egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany számára számlázó programmal kibocsátott számláik adattartalmáról elektronikus módon adatot szolgáltatni. A kötelezettség csak (!) azokra a számlákra vonatkozik, ahol a számlában szereplő ellenérték áfa-tartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Így, a kötelezettség - az általános mértékű 27 % áfa-val számolva - a nettó 375 000 forintos számlákat érinti.

 

A kötelezettség teljesítéséhez olyan számlázó programra van szükség, amely a számlaadatokat

  • azonnal, a számlakiállítást követően,
  • teljes mértékben automatikusan,
  • elektronikus úton,
  • XML formátumban,
  • egy külön erre a célra kialakított online felületen keresztül

képes továbbítani az adóhatóság részére.

 

Minden számlázó programot használó vállalkozásnak elemi érdeke, hogy a szükséges szoftverfrissítésekről a határidő előtt gondoskodjon.

Célszerű

  • nyilatkozatnak a beszerzése a számlázó programot kibocsátó vagy működtető cégtől, hogy a szoftver, illetve annak a cég által használt verziója megfelel a jogszabályi előírásoknak, valamint
  • tájékozódni az felől, hogy szükséges-e további technikai, beállítási, ellenőrzési feladatokat még elvégezni.

 

A vállalkozások számára – a megfelelő felkészülésen túl – a számlázási adatoknak az előírt formátumban történő továbbítása nem fog további feladatot jelenti, mert a számlázó programok az adattovábbítást automatikusan végzik.

 

A kézzel kiállított („számlatömb” vagy „számla-szett”) számlázás esetén számlákról az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Ha a kézzel kiállított számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz, akkor az adattartalom továbbítására csupán 24 óra áll rendelkezésre.

 

Az időben nem jelentett számla esetén a NAV számlánként 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki! Az ellenőrzés technikailag egyszerű és automatikus lehet, hiszen a számla dátuma és a számlaadatok NAV-hoz történő megérkezése könnyen összevethető lesz. Éppen ezért lesz nagy szerepe

  • az esetleges technikai (pl. adatátviteli) problémák megfelelő dokumentálásának, illetve
  • a vállalkozások részéről a szabályszerű és tudatos számlázásnak.

 

A beküldött adatok az adóhatóságnál kontroll-folyamatokat indíthatnak el, amelyek akár további ellenőrzéseket is maguk után vonhatnak. Ilyen indikátor lehet:

  • nem a vállalkozás bejelentett tevékenységi körébe tartozó értékesítésről kiállított számla;
  • a vállalkozás méretével, rendelkezésre álló kapacitásaival nem összhangban álló számlázás;
  • gyakori vagy atipikus számlahelyesbítések;
  • valami miatt már a NAV látókörében lévő vállalkozásoktól vagy azok irányába történő számlázás;
  • nem a kiállítás időszakában befogadott számlák.

 

A kockázatok mellett adatszolgáltatási kötelezettség előnye az adózók számára, hogy:

  • számlabefogadóként lekérdezhetők lesznek az adózó nevére kiállított és lejelentett számlák, így ez megkönnyítheti a befogadott számlák ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a vállalkozások számára;
  • a NAV a támogató eljárás keretében előzetesen – szankció nélkül - felhívhatja a figyelmet esetleges hibás gyakorlatra.

 

A jogkövető magatartást, illetve az esetleges következmények megelőzése végett minden vállalkozásnak célszerű a számlázási rendszerét áttekinteni és a számlázást végző munkatársak szabályismeretét felfrissíteni.

Ezekben a számviteli és adózási szakemberek tanácsadó tevékenységük keretében segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások számára.

 

Budapest, 2018. április 3.

 

 

Tisztelettel:

 

dr.Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Csillával hét évvel ezelőtt kezdtem el együtt dolgozni és mára szinte az összes ügyfelem könyvvizsgálatát ő látja el. A törvényi kereteken belül mindig kompromisszumkész és próbálja segíteni ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...