Banki ügyfélhitelesítés

Kedves Partnereink!

 

Sok magánszemély és vállalkozó teljes bizonytalanságban kezeli a hírekben egyre gyakrabban előforduló 2019. szeptember 14-i határidőt. „Mi ez?”

 

2015 novemberében jelent meg és 2016. január 13-án lépett hatályba a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított uniós irányelv. Az irányelv fokozza a távoli elektronikus pénzügyi tranzakciók lebonyolításánál (PSP-k) növelni igyekszik biztonságot, ezért előírja az SCA alkalmazását.

 

Az SCA egy, az eddigieknél szigorúbb ügyfélhitelesítési rendszer.

Az SCA definíciója az irányelvben a következő: „hitelesítés legalább két olyan, az „ismeret”, „birtoklás” és „biológiai tulajdonság” kategóriába sorolható elem felhasználása alapján, melyek egymástól függetlenek annyiban, hogy az egyik feltörése nem befolyásolja a többi megbízhatóságát, és az eljárás kialakítása révén az azonosítási adatok bizalmassága biztosított”.

 

„ismeret” = csak a szolgáltatást igénybe vevő által ismert információ,

„birtoklás” = csak a szolgáltatást igénybe vevő által birtokolt dolog

„biológiai tulajdonság” = a szolgáltatást igénybe vevő jellemzője

 

Az irányelv előírja, hogy az SCA-t kell alkalmazni az elektronikus fizetések során (kivéve, ha mentesség alkalmazható). Tehát a bankoknak is fel kellett készülniük a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek (magánszemélyek és társaságok) is van teendőjük, ha bankkártyát használnak fizetésre.

 

Az ügyfélhitelesítés bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód, beolvasható színes vizuális kód vagy egyéb üzenet.

 

Mivel jár ez az ügyfelek számára:

  • tájékozódni kell a bankszámlát vezető banknál (a küldött tájékoztatók áttanulmányozásával, személyesen vagy a honlapon megadott közleményekből);
  • azok a cégek, akik ilyen módon árbevételhez jutnak (internetes értékesítés, web-boltot üzemeltetők) mindenképp egyeztetniük kell a bankkal az eljárás menetét, illetve a cég ügyfélkommunikációjában is változtatásokat kell hozni (pl. honlapon szereplő értékesítési feltételek módosítása stb.);
  • át kell gondolni az eddigi – elsősorban bankkártyás – tranzakciókat és esetleg azokat optimalizálni kell – Pl.;
    • több személy által használt (elsősorban az irodai vagy gyorsan fogyó anyagok beszerzésénél használt) céges bankkártyáknál a bankkártyához a telefont is biztosítani kell;
    • bankkártyás vásárlások limitértékeinek felülvizsgálata.
  • az új fizetési szabályok a bankszámlaszerződés módosítását is maguk után vonhatják, amely lehetőséget ad arra is, hogy az ügyfél tájékozódjon a különféle konstrukciók, bankszámlavezetési csomagok között és optimalizálja az általa igénybe vett szolgáltatásokat (ez a kár a bankköltség csökkentését is magával hozhatja);
  • ha céges bankkártyáról vagy fizetési rendszerről van szó, egyeztetni kell az eljárást a cég pénzkezelési szabályzatával, s amennyiben szükséges, a szabályzatot az új előírásoknak megfelelően módosítani kell.

 

Célszerű még a határidő lejárta előtt a szükséges egyeztetéseket megtenni, mert ezen a területen – a Pmt-vel ellentétben – nem várható a határidő módosítása.

Mivel a vállalkozások jelentős részénél nem tartozik a könyvelők hatáskörébe a banki és pénzügyi ügyek intézése, így ezeket a feladatokat a bankszámla feletti rendelkezési joggal rendelkező személynek kell intézni.

 

Budapest, 2018. augusztus 22.

 

Tisztelettel:

dr. Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...